Älä välttele virheitä

Home / Yleinen / Älä välttele virheitä

Olen jo useampana syksynä käynyt pitämässä Tampereen ammattikorkeakoululla esiintymisvalmennusta ensimmäisen vuoden Liiketalouden opiskelijoille. Olen valmistellut luennon ja tehtävät etukäteen erittäin huolellisesti, koska tiedän, että osalle tämä on se odotetuin ja toisille vihatuin tunti.

Olen paljon kysellyt, mistä se johtuu, että esiintyminen koetaan niin isona peikkona. Olen tullut siihen tulokseen satoja opiskelijoita opettaneena, että jännittäminen ja pelot hiipivät ihmisten elämään salakavalasti ja vähitellen. Lapsena yleensä esiintymisestä nautitaan. Koulusysteemimme kuitenkin ohjaa tiukkoihin raameihin ja esiintymistä ryhdytään arvioimaan. Innokkaampikin esiintyjä ryhtyy jännittämään, koska hän joutuu esiintyessään välttämään virheitä. Mitä virheitä? Miksi niin usein keskitytään siihen mikä meni huonosti, missä olisi vielä parannettavaa ja mitä olisit voinut tehdä toisin? Mitäpä jos unohdettaisiin hetkeksi virheet ja keskityttäisiin vahvuuksiin! Opiskelijan kuuluvaan ääneen, hyvään ryhtiin, katsekontaktiin, rauhalliseen puherytmiin, nopeatempoiseen tarinan kuljettamiseen, huumoriin, vakuuttavuuteen ja etenkin mielenkiintoiseen asiasisältöön. Mikä on toisen vahvuus, se saattaa olla toisen heikkous.

Jos pohdimme Suomen karismaattisimpia esiintyjiä kuten Alf Rehn, Jari Sarasvuo, Pekka Himanen tai Ilkka Halava. Kaikilla heillä on täysin erilainen tyyli esiintyä. Jos heidät pistettäisiin äidinkielenluokkaan pitämään esitystä, niin punakynä viuhuisi takarivissä istuvalla opettajalla aivan varmasti. Karisma ei synny täydellisestä esiintymistaidosta. Ja kuka sen määrittää mikä on täydellistä? Liika saippua saa aikaan epäluotettavan tunnelman. Ellei ole rosoisuutta, ei olla uskallettu pistää omaa persoonaa peliin. Karisma syntyy intohimosta, palosta ja asiasisällöstä. Tämän poukkoilevan blogitekstin sanoma on se, että jokainen meistä voi olla karismaattinen esiintyjä. Ensin on löydettävä aihe, mistä haluaa maailmalle sanomaa julistaa. Tämän jälkeen voidaan keskittyä pohtimaan pieniä nyansseja esiintymiseen, mutta nekin on haettava puhujan vahvuuksiin keskittymällä.

Johanna

 

Comments(0)

Leave a Comment