Välittämisen valtava voima

Home / Yleinen / Välittämisen valtava voima

Viime kesänä lähdin ystäväni kanssa kiertämään Viroa. Ystäväni heitti spontaanin ajatuksen ilmaan, että voisimmeko samalla kerätä urheilutavaraa ja viedä ne Narvan köyhille perheille tarkoitettuun toimintakeskukseen Mercy Centeriin. Olemme molemmat hieman skeptisiä isojen hyväntekeväisyysorganisaatioiden byrokratiaan ja tuntui hyvältä ajatukselta toimittaa tavarat perille ihan itse. Narvassa köyhän ihmisen olot eivät ole kummoiset ja huume- sekä HIV-tilastot ovat korkeat. Kesän matka toi tullessaan valtavan skaalan tunnetiloja.

Lupasimme, että palaamme talvella. Päätimme, että Mercy Center on hyvä kohde myös Vapaa pudotuksen avun kohteeksi. Tiedämme, että apu menee oikeasti perille sekä pääsemme tutustumaan paikallisiin oloihin ja ihmisiin. Mikä valtava voima on uskolla ja välittämisellä.

Itsenäisyyspäivä toi tullessaan hieman pidemmän viikonlopun ja keräsimme auton täyteen talvitavaroita ja urheiluvaatteita sekä teimme pieniä lahjapusseja paikallisille lapsille.
Tästä tempauksesta olemme saaneet paljon kiitosta, joka tuntuu toisaalta hieman tukalaltakin. Väittäisin, että hyvän tekeminen on itsekkyyden yksi korkeimmista muodoista. Tekemällä hyvää, tuotamme itsellemme hyvää oloa, ehkä maksamme siitä, että olemme saaneet aika hyvät kortit, kun synnyimme Suomeen. Lapsen halaus, meille esitetyt esitykset ja iloinen vastaanotto tuntuivat hyvältä. Samalla tunsin suurta tuskaa siitä, että meillä täällä on kaikki kovin hyvin. Haluaisin auttaa enemmän.

Narvan Mercy Center tekee valtavan hyvää työtä köyhien perheiden eteen. Centerin vapaaehtoisten työntekijöiden sitoutuminen työhön on ihailtavaa. Päällimmäiseksi jäi ajatus että se on työ, mikä pitää ihmisen elämässä kiinni. Center järjestää työttömille rakennus- ja kunnostustöitä. Heillä on pieni maapala ja siellä muutamia kunnostusta vaativia rakennuksia. Siellä asunnottomat saivat yöpyä. Tilat olivat kovin nuhjuiset, mutta lämpimät. Meillä silmät kostuivat siitä ylpeydestä, millä he meille näitä tiloja esittelivät. Tilan suhteen heillä oli visioita kunnostuksesta. Tällä hetkellä tilalta löytyi koira, kissoja, kanoja ja hanhia. Toiveena oli, että maapaikkaan saisi hankittua enemmän eläimiä, joita lapset ja tietysti myös aikuiset voisivat käydä hoitamassa.

Elämä on arvokas ja siitä tulee iloita. Elämän arvokkuus lähtee kunnioituksesta toista ihmistä kohtaan. Narvassakaan köyhien elämä ei varmasti ole helppoa. Mutta elämänilo syntyy muista asioita, kuin rahasta, se syntyy välittämisestä, toisista huolehtimisesta, arvostuksesta, luottamuksesta tulevaan ja kiitollisuudesta. Mercy Centerin kaltaiset paikat ovat äärimäisen tärkeitä ei pelkästään siksi, että sieltä saa ruokaa ja suojaa, vaan siksi, että se on paikka missä aidosti välitetään. Oli kyse paikallisista lapsista tai suomalaisista naisista, jotka piipahtavat hetken ja palaavat takaisin omaan arkeensa.

Johanna

Comments(0)

Leave a Comment