Kokkolasta todellakin kajahtaa

Home / Yleinen / Kokkolasta todellakin kajahtaa

 

Syyskuun puolessa välissä Pudottajat laskeutuivat kolmeksi päiväksi Kokkolan kauniiseen Villa Elbaan, missä 50 tunnin aikana pilotoitiin Keski-Pohjanmaan uutta innovaatioiden kehittämismallia eli idealeiriä. Leirin idean ja toteutuksen takaa löytyy Kokkolan seudun kehitys Oy:n Idealeipomo-hanke. Mukana leirillä oli niin yrityskehittäjiä, kouluttajia, yrittäjiä kuin ideanikkareita. Pudottajien vastuulla leirillä oli valmennus sekä prosessin organisointi ja fasilitointi. Tiimivalmentajille ja asiantuntijoille järjestettiin ennakkoon kahden päivän valmennus valmentajuudesta, leirillä käytettävistä työkaluista sekä toimintatavoista.

 

Leirille valittiin kehitettäväksi kahdeksan ideaa yli 50 ehdokkaan joukosta. Kunkin idean kehittäjä sai itselleen leirin ajaksi tiimin, johon kuului oma tiimivalmentaja, assari (liiketoiminnan asiantuntija) ja opiskelija.  Yhteisenä tavoitteena oli kehittää ideaa intensiivisesti eteenpäin kohti viimeisen päivän pitchausta. Tiimiä auttoi lisäksi lukuisat asiantuntijat juridiikasta myyntiin ja rahoituksesta IPR-asioihin. Lisäksi muotoilijat olivat mukana muuttamassa ideoita näkyviksi (loistavat Muotoiluasema ja muotoilija Alexander Palme). Prosessi huipentui ideapitcheihin, joita oli kuuntelemassa arvovaltainen rahoittajista, yrittäjistä ja yrityskehittäjistä koottu raati. Raati myös palkitsi kolme heidän mielestään parasta ideaa.

 

”Järjestäjille tapahtuma oli oppimiskokemus, joten mielenkiinnolla odotimme leirin antia ja millä tavoin ideoita viedään tiiviissä aikataulussa eteenpäin. Tavoittelimme kokemusta, josta kaiken vauhdin ja positiivisen tunteen lisäksi jäisi ideanikkareille sekä leirillä mukana oleville asiantuntijoille paljon konkreettisia asioita talteen ja ideat menisivät konkreettisesti huimasti eteenpäin. Tavoitteeseen päästiin loistavasti, ideanikkarit saivat lentävän lähdön, osa pääsi valtakunnallisiin kehitysohjelmiin, kaikki saivat paljon kontakteja ja ideanikkarit uskallusta viedä omia unelmia eteenpäin”, kertoo Idealeipomo-hankkeen projektipäällikkö Timo Viitala.

 

”Hienoa oli, että leirillä mukana olleet paikalliset asiantuntijat saivat paljon työkaluja omaan toimintaansa. Leirin avulla saimme myös alueella nostettua tärkeää asiaa esiin eli mahdollisuutta työllistyä oman idean/työn kautta. Lisäksi pystyimme madaltamaan kynnystä ottaa yhteyttä julkisiin toimijoihin ja useat monta vuotta kaapissa olleet ideat näkivät päivänvalon.”

 

  ”Minusta Vapaan pudotuksen Tiina ja Johanna ovat vieneet konseptin huippuunsa ja suosittelen heitä lämmöllä yrityksille, jotka haluavat tiiviissä aikataulussa kehittää toimintaansa tai useampaa ideaa/toimintaa samanaikaisesti. He ovat onnistuneet yhdistämään positiivisen fiiliksen, raakaa työntekoa ja lopputuloksena on konkreettisia asioita”, sanoo Viitala.

 

Mitä itse opimme tällä keikalla? Opimme, että Kokkolassa on hyvin eurooppalainen aikakäsitys, ja että Kuurupiilo on Kokkolassa varsin suosittu seurapeli, tosin sitä useimmiten pelataan ilman sääntöjä ja täysin tiedostamatta=).  Opimme, että Kokkolassa on innostuneita ja motivoituneita yrityskehittäjiä, jotka ovat valmiita paiskimaan (jopa yötä päivää) töitä yrittäjien eteen. Ennen kaikkea opimme, että pohjanmaalainen yritteliäisyys ja sitkeys ei ole legendaa, vaan mitä todellisinta totta. Opimme itsestämme ja ideoiden kehittämisestä. Ja opimme muotoilusta ja muotoilijoiden loistavasta ammattitaidosta. Oli etuoikeus olla näin hienossa projektissa mukana. Kiitos Kokkola!

Comments(0)

Leave a Comment