Lean Startup-satoa vol 1

Home / Yleinen / Lean Startup-satoa vol 1

 

Täältä se kaikki sai alkunsa muutama vuosi sitten…Osallistumme kolmen päivän ajan Eric Riesin järjestämään Lean Startup –seminaariin Piilaakson kupeessa.  Ries on nyt nähty lavalla kahteen kertaan, ja toivottavasti päästään jututtumaan miestä myös kasvokkain. On muuten aika vaatimattoman oloinen kaveri.

Fanitamme Lean Startup -menetelmiä, ja uskomme Lean Startupin mahdollisuuksiin myös yritysten kehittämisessä. Mistä tässä on siis kysymys?

Eric Ries on amerikkalainen startup-yrittäjä, joka julkaisi v. 2011 kirjan Lean Startup. Tämä kirja yhdessä Piilaakson kupeessa vaikuttaneen Steve Blankin ”Customer Development ja Lean Launchpad” -liikkeen kanssa on muuttanut koko startup-kentän ajattelua ja toimintatapoja. On ymmärretty, että

  • Startupin ainoana tehtävänä on löytää mahdollisimman nopeasti tuote/palvelu, minkä asiakkaat haluavat, ja mistä he ovat valmiita maksamaan,
  • Ja että on sisäistettävä ”lean thinking”, eli startupin on maksimoitava asiakkaalle tuotettava lisäarvo samalla kun minimoidaan hukka ja resurssit.

Ries uskoo, että on todellista resurssien ja ajan hukkaa kehittää liikeideaa, jolla ei ole asiakkaita. On siis tunnistettava nopeasti asiakas ja asiakkaan ongelma, ja luotava lisäarvoa tuottava ratkaisu siihen. Tuote/palvelu on saatava asiakkaille testaukseen mahdollisimman nopeasti ja vähällä rahalla. On tärkeä selvittää mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, miten tuote/palvelu myy, mitä ominaisuuksia tuotteessa pitää olla, jotta se myy, ja voiko se johtaa pysyvään liiketoimintaan.

On uskallettava miettiä myös uudella tavalla, mitä mitataan, ja mitä testataan. Riesin sanoin: ”Jos mikrossani on 10 nappia, joita en ole koskaan painanut, paljonko nämä napit tuottavat minulle lisä-arvoa, ja paljonko ne ovat hukanneet resursseja suunnittelu- ja valmistusvaiheessa”?

Kun testaus ja mittaus on tehty, tulokset analysoidaan, palautteesta ja kerätystä datasta opitaan, ja jatketaan kehittämistä uudelta pohjalta (iterointi). Build, measure, learn, sitä se on yksinkertaisimmillaan.

Liike on nyt leviämässä myös yrityksiin, ja sitä oppia olemme täältä hakemassa. Miten yritys voi hyödyntää Lean Startupin ideologiaa, ja millaisia tuloksia sillä on saatu aikaan? Tästä kertomassa on mm. Lean-ajattelun core-firman Toyotan muotoilija ja johtaja, jotka puhuvat otsikolla ”From Lean Manufacturing to Lean Startup-thinking”. Mielenkiintoista on myös kuulla, miten esim. tutkimuksessa ja julkisten koulujen kehittämisessä on hyödynnetty Lean Startup-menetelmiä.  Tästä ja muusta sisällöstä lisää lähipäivinä. Stay tuned.

Comments(0)

Leave a Comment