Lean Startup -satoa vol 2: Isoin startup ikinä

Home / Yleinen / Lean Startup -satoa vol 2: Isoin startup ikinä

Toyota otti käyttöön Lean Manufacturingin 1980-90-luvulla, ja räjäytti pankin. Saman tuntuu nyt tekevän softabisneksestä kimmonnut Lean Startup -metodologia, josta kirjoitettu kirja on nousemassa yhdeksi kaikkien aikojen business-bestselleriksi, ja liike leviää kuin kulovalkea mantereelta toiselle. Saimme kuulla tänään täällä semmassa melkoisen jymyuutisen: korporaatiojätti General Electrics haluaa muuttua kaikkien aikojen isoimmaksi startupiksi, ja treenaa parasta aikaa Lean Startup-menetelmiä eri puolella taloa.

”We wanted to learn how to act small”

Viimeisen kahden vuoden ajan GE on opiskellut, oppinut ja kokeillut Lean Startup –menetelmiä yhteistyössä Lean Startupin isän Eric Riesin kanssa. He ovat luoneet ns. FastWorks –ohjelman, joka perustuu Lean Startup-menetelmiin. Tulokset ovat olleet erittäin lupaavia.

Mitä GE on tehnyt, ja mitä se on oppinut? He ovat uudistaneet niin tuotesuunnitteluaan, sisäisiä prosessejaan kuin johtamistaan Lean Startup –metodologian mukaan. He ovat kehittäneet nopeasti ja asiakaslähtöisesti iteroiden esim. uudenlaisen jääkaapin, missä sisällä on perinteisen muovin sijaan metallia (tuotetta on tulossa myyntiin ensimmäisessä vaiheessa vain 50 kappaletta, mikä on GE:lle täysin ennenkuulumatonta). He ovat uudistaneet laskennan prosesseja omien sisäisten asiakkaidensa tarpeista käsin, ja he ovat liinanneet yrityskulttuuria kouluttamalla tuhansia johtajia ja 80 erityistä FastWorks-valmentajaa, joiden tehtävänä on kysyä oikeita kysymyksiä, huolehtia oikean fokuksen säilymisestä ja olla aktiivisena muutoksen katalysaattorina. He ovat perustaneet uusia innovaatioita tuottavan Startup-yrityksen energia-puolelle. He ovat ottaneet esim. terveyspuolella käyttöön käsitteen Market Validated Product, joka tarkoittaa, että tuote on testattu ja kehitetty yhdessä asiakkaan kanssa. ”Kukaan ei halua leikkaussaliin Minimum Viable Productia, mutta Market Validated Productin kyllä”, totesi GE:n FastWorks-valmentaja.

”Just stop it”

Muutos on iso, ja haasteita on riittänyt.  On pitänyt improvisoida, ja hakea omaan firmaan sopivat tavata liinata prosesseja. Kun GE:n Vice Controllerilta kysyttiin, mistä voi tietää, onko joku talouden seurantaan liittyvä toimintatapa hyödyllinen ja asiakaslähtöinen, hän kehotti lopettamaan kyseisen toiminnan hetkeksi. ”Jos joku tarvitsee sitä, hän kyllä kysyy perään. Ja uskokaa vaan, että aika harvoin kysyttiin.” Hän totesikin, että säästöjä on jo tullut, ja paljon.

Jääkaappien suunnittelussa haasteita tuotti asiakkaiden kohtaaminen, mihin suunnittelupuolella ei oltu totuttu. ”Kun asiakkaat antoivat showroomeissa palautetta tuotteesta ja sen käytettävyydestä suunnittelijoiden läsnä ollessa, oli se alussa tosi vaikeaa. Insinöörit kuitenkin tekevät työtään suurella intohimolla, ja silti joku sanoo, että vauvasi on ruma…Olisi ollut niin helppoa nostaa käsi ja selittää asiakkaalle, miksi joku asia on tehty niin kuin on tehty. Mutta eihän sillä ole asiakkaalle merkitystä,” kertoi projektin vastaava.

Uudet asiakaslähtöiset Lean Startup-menetelmät ovat kuitenkin jo luoneet innostusta ja uusia innovaatioita. GE:n innovaatiopomon sanoin: ”It just works.”

Lue täältä lisää GE:n ja Riesin yhteistyöstä.

So What?

Meille uutinen vahvisti sen, mitä itse olemme uumoilleet: Lean Startup on seuraava iso yritysten toimintaa uudistava aalto, ja se voi myös olla ratkaisu teollisuuden innovaatiokyvykkyyteen tai –kyvyttömyyteen.  Nyt on hyvä aika hypätä kelkkaan.

Comments(0)

Leave a Comment