Lean Startup -satoa vol 3: Jos voit tehdä paremmin, niin tee!

Home / Yleinen / Lean Startup -satoa vol 3: Jos voit tehdä paremmin, niin tee!

San Fransiscon hehku alkaa väistämättä himmetä täällä pimeydessä, mutta jatketaan vielä yhden jakson verran Lean Startupiin liittyvien periaatteiden valottamista. Tässä poimintoja pohdittavaksi.

 

Hukka sut perii

Lean Startup-metodologia on hakenut vahvasti vaikutteita Lean Manufacturingista, ja tuonut Lean-ajattelua lähemmäksi asiantuntijatyötä. Niissä on sama ydinajatus: vältä hukkaa ja paranna jatkuvasti. On siis aivan turha kehuskella tehneensä täydellistä työtä, jos työ ei ole hyödyttänyt asiakasta. Sellainen työ on vain ajan ja resurssien hukkaamista.

 

Oppia ikä kaikki

Leanin ytimessä on kolme tärkeää sanaa: Build – Measure – Learn. Kehität sitten tuotetta, prosessia, liiketoimintamallia tai palvelua, liittyy kehittämiseen aina nopea iterointi eli jatkuva asiakkaalta oppimisen ja uudelleen rakentamisen sykli. Organisaatioon onkin luotava jatkuva oppimisen ja muutoksen kulttuuri. Oppiminen on ydinprosessi siinä kuin myynti tai tuotekehitys; on opittava oppimaan mahdollisimman paljon mahdollisimman lyhyessä ajassa.

 

Kokeillen ja koetellen

Leanissa on kyettävä yhdistämään pitkän aikavälin visio sekä nopea kehittäminen ja pienet kokeilut. Tuotetta/palvelua testataan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa asiakkaan kanssa rakentamalla ns. MVP (Minimum Viable Product), josta voidaan jo saada käyttäjäkokemuksia.  Tarpeen ja alan mukaan voidaan MVP korvata esim. MVE:llä (Minimum Viable Experience) tai Market Validated Productilla. Sama selvällä suomen kielellä: käytä rahaa ensimmäisessä vaiheessa mahdollisimman vähän, ja ota asiakas mukaan kehittämiseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

 

Luovasti mittaillen

Mittaaminen (Innovation accounting) on tärkeä osa leania. Mittaamisessa voi ja pitää olla luova: mittaa ja analysoi niitä asioita, jotka ovat tärkeitä asiakkaille luotavan lisäarvon ja tulosten kannalta. Laske myös vaihtoehtoisia kustannuksia, eli paljonko menetät, jos teet vääriä asioita.

 

Tämä voi olla myös julkista

 Lean Startup -menetelmät soveltuvat myös julkiselle sektorille. Amerikassa niin julkisia kouluja kuin järjestöjä on kehitetty tätä metodologiaa hyödyntäen. Ja esimerkiksi Newarkissa on luotu kokonainen Lean Startup  – ekosysteemi, joka tukee startupeja ja yrityksiä uusien menetelmien käyttöönotossa.

 

”If you can do better, you should”

 Uskomme, että Lean Startup on se menetelmä ja mahdollisuus, mitä tässä ajassa tarvitaan. Se on ajattelutapa, mutta myös konkreettinen tapa tehdä ja muuttaa toimintaa. Lyhyesti:  ”Leaner, Faster, Closer to the Customers. ”

 

Tämä riittänee San Franciscosta tällä erää:). Jos aihe edelleen kutittelee, niin käy katsomassa Lean Startup konffan videoita ja esityksiä täältä.

Comments(0)

Leave a Comment