Kokeilujen kautta uudistumiseen – Yrittäjä, uskallatko haastaa olettamuksesi?

Home / Yleinen / Kokeilujen kautta uudistumiseen – Yrittäjä, uskallatko haastaa olettamuksesi?

Porissa on viime kuukaudet liinattu täyttä vauhtia. Prizztech Oy:n Learn Fast -hankkeessa muokataan ajattelumalleja ja kehitetään kädet savessa. Viimeisimpänä paikallisista yrityksistä koottu ryhmä lähti rohkeasti mukaan Vapaa pudotuksen Johanna Raiskion vetämään Lean Factory -koulutukseen.

– Rutiinien aktiivinen rikkominen on tärkeää, muuten jää helposti paikalleen. Tulevaisuuden työyhteisöt uudistuvat nopeasti ja kokeilevat rohkeasti uusia asioita. Vapaa pudotuksen Leaniin kehittämiseen pohjaavassa koulutuksessa hienoa on, kuinka yritykset pääsevät käytännössä harjoittelemaan kokeilevan kehittämisen metodiikkaa, kertoo projektipäällikkö Marika Lähde.

Muuta mindset

Liini ajattelu kannustaa kyselevään kulttuuriin. Raiskion mukaan monen suomalaisyrityksenkin helmasyntinä on, ettei omia olettamuksia aidosti kyseenalaisteta.

– Asiakkaan näkemykset yritystä tai tuotetta kohtaan voivat merkittävästi erota yrityksen omasta ajattelusta. Tämä on havaittu alan tutkimuksissakin, tosin varsin vastikään. Monesti käykin niin, ettei yrityksen myyntipuhe kohtaa asiakkaan tarpeen kanssa, eikä asiakas tällöin tunnista siitä itseään.

Raiskion mukaan maailmalta hyvä esimerkki on mm. ohjelmistoyritys SAP, joka havainnosta viisastuneena päätyi teknisiin ominaisuuksiin keskittyneen viestinnän sijaan nostamaan aidosti asiakkaalle tuodut hyödyt esiin.

– Liinistä voi ottaa kopin, olipa yritys sitten vasta-aloitteleva tai pitkän linjan toimija. Olennaista on löytää omat olettamukset ja jalkautua rohkeasti asiakkaan pariin selvittämään, mikä tuotteessasi tai palvelussasi ihastuttaa ja vihastuttaa.

Samaa ennakkoluulottomuuden ajatusta komppaa Lähde.

– Hankkeesta jo saamiemme kokemusten pohjalta hienointa on ollut nähdä, miten rohkeasti yrityksissä on lähdetty kokeilemaan uutta ja ajattelutapa on uudistunut. Asiakkaiden ohella keskustelut yrittäjäkollegoiden ja asiantuntijoiden kanssa ovat olleet antoisia. Yrityksissä kaivataan erilaisia näkökulmia omaan arkeen ja tekemiseen.

Karsi kilkkeet

Pitkä tuotekehitys vai ketterät kokeilut? Nopean syklin liini malli herättää kysymään, miksi tehdä hitaasti, kun voi tehdä nopeasti. Tästä huolimatta perinteiset pitkän kaavan tottumukset istuvat monella yrityksellä tiukassa.

– Tutut toimintatavat ovat turvallisia ja uusien juttujen toteuttaminen ja erilaiset lähestymistavat tuottavat usein rimakauhua, kertoo Lähde.

– Ketterää kokeilemista kannattaa rohkeasti opetella. Testaamisen taitolaji on olla lisäämättä tuotteeseen liikaa ominaisuuksia ensi alkuun. Sen sijaan olennaista on löytää yksinkertaisin tapa toteuttaa ja testata idean ydin, opastaa Raiskio.

Jos päättää, pystyy mihin vaan – myös muutokseen. Näin uskoo Lähde, jonka mukaan muutoksista voi haaveilla, mutta ilman päämäärätietoista edistämistä ne jäävät helposti tekemättä.

– Vahva tahtotila on avain uudistumiseen. Tätä ja tekemisen meininkiä saatiin nähdä jo Lean Factoryn ensimmäisessä työpajassa, jossa yritykset lähtivät kädet savessa suunnittelemaan uutta, iloitsee Lähde.

Comments(5)

Leave a Comment